KARADENİZ FINDIK VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ'NİN YENİ HEDEFİ GÜNEYDOĞU ASYA PAZARI

KARADENİZ FINDIK VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ'NİN

YENİ HEDEFİ GÜNEYDOĞU ASYA PAZARI

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 03-06 Nisan 2018 tarihleri arasında, kişi başına düşen milli geliri 10.500 USD ile Güneydoğu Asya'daki en gelişmiş ülkelerden biri olan Malezya'ya yönelik "Sektörel Ticaret Heyeti” organizasyonu düzenlendi.

Fındık ve mamulleri ihracatçısı 12 firmanın iştirak ettiği heyet programı çerçevesinde; 04 Nisan 2018 tarihinde başkent Kuala Lumpur'da Malezya'nın önemli kuruyemiş ithalatçıları ve Türk fındığını katkı maddesi olarak kullanan çikolata, şekerleme ve dondurma ürünleri imalatçıları ile 100'e yakın ikili görüşme gerçekleştirildi.

Kuala Lumpur Ticaret Müşavirliği koordinasyonu altında gerçekleştirilen Ticaret Heyeti programı kapsamında ayrıca, 04-07 Nisan 2018 tarihleri arasında Malaysia International Trade & Exhibition Centre fuar alanında gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük helal gıda fuarı olarak bilinen MIHAS (Malaysia International Halal Showcase) 2018 Fuarı ziyaret edilerek gerek Malezyalı gerekse diğer bölge ülkelerinden gelen katılımcılar ile görüşme imkanı yakalandı ve 1 trilyon dolara ulaşan dünya helal gıda sektörüne ilişkin incelemeler gerçekleştirildi.

Diğer taraftan, Malezya'daki tecrübelerinden yararlanmak ve ülkedeki iş yapma şartları ve potansiyeli daha iyi anlayabilmek adına Malezya Türk İşadamları Derneği (MTBA) temsilcileri ve MÜSİAD Malezya Şubesi yetkilileri ile Kuala Lumpur Ticaret Başmüşaviri Sn. Refik ÖZGÜR başkanlığında bir istişare toplantısı yapıldı. Program kapsamında ayrıca Kuala Lumpur Büyükelçisi Sn. Merve KAVAKÇI'ya bir nezaket ziyareti gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen görüşmeler çerçevesinde yapılan değerlendirmelerde, Malezya ile ülkemiz arasında 2014 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşması kapsamında Türkiye'den Malezya'ya ihraç edilen fındıklara gümrük vergisi uygulanmadığı da göz önünde bulundurulduğunda, fındık ve mamulleri ticaret heyeti programının, son yıllarda ülkemiz aleyhine bozulan ve 2017 yılında 2.9 milyar dolara ulaşan ticaret açığımızın azaltılmasına katkıda bulunabileceği, ayrıca Malezya'nın diğer Asya-Pasifik ülkelerine ulaşma konusunda da bir merkez görevi görebileceği ifade edildi.